DE GESCHIEDENIS VAN DE KLOMP

Klompen van vroeger

Door de jaren heen heeft Frans nationale en internationale verschillende unieke klompen verzameld. Om deze prachstukken met anderen te delen heeft Frans al lange tijd de droom gehad om een Klompen Museum te beginnen. Samen met dhr. Piet Hein Noordenbos heeft deze droom in medio 2009 gestalte gekregen en is de basis gelegd voor het Klompenmuseum van Kuijk.

Unieke objecten

Alle verzamelde museumstukken zijn vastgelegd en gearchiveerd om vervolgens op een eigenwijze manier tentoongesteld te worden door Frans. Er zijn meer dan 200 modellen vastgelegd. Momenteel worden er nog vele tientallen nieuwe soorten klompen, veelal afkomstig uit Frankrijk, vastgelegd en klaargemaakt voor om tentoon te stellen.

Klompen met een verhaal

Binnen het museum worden uiteenlopende soorten en maten klompen tentoongesteld, maar allemaal hebben ze één ding gemeen: Frans weet bij iedere klomp een boeiend verhaal te vertellen. Of het nu smokkelaarsklompen zijn waar vroeger de douane mee op het verkeerde been werd gezet of prachtige handbewerkte klompen, allemaal vertellen ze stuk voor stuk een prachtig verhaal

Een rijke geschiedenis

Klompen zijn een schoeisel dat sinds de oudheid en vooral vanaf de middeleeuwen in grote delen van Europa werd gedragen. Klompen maken was vooral een handmatige bezigheid, tot in de loop van de 19e eeuw machines hun intrede deden. Eind jaren vijftig van de 20e eeuw daalde de productie pijlsnel, omdat steeds minder mensen klompen droegen. Vandaag is het ambacht beperkt tot enkele klompenmakers.

De hoge en volledig houten klomp is een typisch Europees fenomeen, met kernlanden België, Nederland en Frankrijk. Op diverse plaatsen zijn er in Europa klompen teruggevonden uit de 12e eeuw. Buiten Europa zijn er bijvoorbeeld de klompen van de Japanse Shinto-priesters.